Švedska lopta sve se više koristi u treningu rekreativaca, sprječavanju i rehabilitaciji od sportskih ozljeda, te u kondicijskoj pripremi sportaša

UVOD 

Napravljena je 1960. godine kao igračka za djecu. Nakon toga počinje njezina primjena u rehabilitaciji i poslije u kondicijskoj pripremi. Često se koristi u treningu pilatesa. 
Postoji veći broj prednosti koje daje trening sa švedskom loptom. Pomoću nje vježbamo proprioceptore (mehanorceptore) i poboljšavamo ravnotežu (balans), te pri izvođenju pojedinih vježbi uključujemo veći broj stabilizatora. 
U treningu s utezima na trenažerima cilj je izdvojiti pojedinu mišićnu skupinu, a pri vježbanju sa švedskom loptom cilj je uključiti što veći broj mišića jer ljudsko tijelo djeluje kao jedna cjelina što je vidljivo u različitim sportovima gdje nema izdvojenog pokreta nego uvijek postoji suradnja mišića cijelog tijela www.youtube.com
Jedno je istraživanje pokazalo pozitivan utjecaj treninga sa švedskom loptom na stabilnost trupa, ali nije bilo statistički značajnih promjena u mioelektričnoj aktivnosti mišića trbuha i leđa, poboljšavanja stava prilikom trčanja, niti unapređivanja ekonomičnosti trčanja. 
Drugo istraživanje pak pokazuje da zamjena klupe sa švedskom loptom prilikom izvođenja vježbi s utezima za gornji dio tijela dodatno ne uključuje mišiće stabilizatora, kao što se to prvotno mislilo. Iz toga možemo zaključiti da još nije potpuno dokazano i procijenjeno djelovanje i utjecaj švedske lopte na vježbača pri izvođenju različitih vježbi. 

RAZVOJ U TRENINGU SA ŠVEDSKOM LOPTOM 

Postoji veći broj metoda kojima možemo povećavati razinu težine u treningu sa švedskom loptom. Ovdje ćemo nabrojiti neke: 

  • Smanjenje oslonačne površine (to možemo postići smanjenjem veličine lopte, njezinim većim napuhivanjem ili primicanjem stopala, te ćemo na taj način teže održati ravnotežu) pored.
  • Povećanje dužine poluge (npr. bacanje medicinske lopte s grudiju zamijenimo s bacanjem iza glave).
  • Povećanje opsega pokreta (npr. kod vježbi sklekova u kojima izvodimo pola pokreta zamijenimo s potpunim sklekovima, to isto vrijedi i za čučnjeve).
  • Mijenjanje brzine pokreta (neke vježbe poput bacanja medicinske lopte su zahtjevnije ako se vježba izvodi u većoj brzini).
  • Dodavanje otpora (to možemo postići tako da u vježbu ubacimo utege, sajle ili elastične gume) hr.wikipedia.org.
  • Zatvoriti oči (sa zatvaranjem očiju i izvođenjem vježbe stavljamo dodatni zahtjev na proprioceptore te na taj način dajemo jednu novu dimenziju vježbi, samo moramo paziti da se ne bi ozlijedili zbog pada ili nečeg sličnog).

ZAKLJUČAK 

Švedska lopta je rekvizit koji se može koristiti na različite načine i u raznim vježbama. Također pruža vježbačima mogućnost da razbiju monotoniju u treningu i uvedu neke nove vježbe. To je rekvizit koji se može relativno lako pospremiti pa se zbog toga može koristiti kod kuće ili na putovanju. 

Rate this post