PARKINSONOVA BOLEST (PB) je kronična, degenerativna i progresivna bolest koja nastaje zbog propadanja živčanih stanica u dijelu mozga koji se naziva supstancija nigra. Ona izlučuje tvar dopamin, koji služi u prijenosu informacija u druge dijelove mozga, što opet čini naše pokrete odmjerenim i glatkim.

KLINIČKA SLIKA 

Smanjenjem dopamina javljaju se znakovi bolesti koju u osnovi čine:

  • tremor u mirovanju (drhtanje ruku, nogu, glave)
  • hipokineza (usporenost pokreta i hoda)
  • rigor (ukočenost mišića ruku i nogu, vrata)

Da bi se postavila dijagnoza PB moraju biti prisutna barem dva od spomenutih simptoma. U samom početku se teško prepoznaje jer počinje s manjom nespretnošću, usporenošću, blagim drhtanjem prstiju jedne ruke, osjećajem opće slabosti, bolovima u mišićima, blažom depresijom itd. 
Kako je već rečeno bolest je progresivna, zato se simptomi postupno i sporo pogoršavaju. Karakteristično je za PB da počinje asimetrično, znači prvo se jave smetnje na jednoj, a zatim i na drugoj strani. 

Kako bolest napreduje drhtanje postaje jače, bolesnik se sve sporije kreće, nagnut je prema naprijed, teško se ustaje iz sjedećeg i ležećeg položaja, potrebno mu je dosta vremena da uspije zakoraknuti, kod hoda ne maše rukama, izraz lica je bez mimike, rijetko trepće, govor je povremeno tih i nerazumljiv. Nije se u stanju sam odjenuti, zakopčati, rukopis je sitan, gubi ravnotežu i pada. Može se javiti i depresija te demencija (slabo pamćenje) promjene u govoru, dezorijentacija itd. 
Bolest uglavnom počinje u starijoj dobi, između pedesete i šezdesete godine. No, u manjem broju slučajeva i ranije, oko četrdesete te iznimno rijetko prije tridesete. Nešto češće obolijevaju muškarci, ljudi koji se bave poljoprivredom ( zbog uporabe pesticida i herbicida) te boksači (zbog čestih povreda mozga). 

UZROCI 

Smatra se da je uzrok bolesti kombinacija genetičkih čimbenika i utjecaja okoline. Mnogi lijekovi, toksini, česte povrede glave i neke druge bolesti mozga mogu uzrokovati simptome slične PB. 
Zna se da osobe kod kojih netko od najuže rodbine boluje od PB imaju veću vjerojatnost također oboljeti od te bolesti, ali se smatra da je ta vjerojatnost mala, oko 5%. Od lijekova koji uzrokuju pojavu PB neki su oni za liječenje psihijatrijskih bolesti (npr. Haldol, Melleril i sl.), za liječenje mučnina i povraćanja (Reglan, Torecan). Prestankom uzimanja lijekova prestaju i simptomi PB.

DIJAGNOSTIKA 

Za sada ne postoje pretrage ili testovi kojima se može dijagnosticirati PB. Naročito ju je teško prepoznati u ranom stadiju i kod mladih ljudi. Kada se razvije, kliničko postavljanje dijagnoze u pravilu nije teško.

TERAPIJA 

Za razliku od mnogih neuroloških bolesti, osobito degenerativnih, za PB postoji terapija. No, s njom se ne može postići potpuno izlječenje, bez obzira na to kako se rano počelo s terapijom i za sada ne može utjecati na razvoj bolesti. Ono što je moguće jest djelovanje na pojedine simptome bolesti. 
Osnovni lijek je sama zamjena za spomenuti dopamin (levodopa i carbidopa) koji u početku primjene može uzrokovati znatno poboljšanje. S vremenom, učinak se gubi i potrebno je povećati dozu lijeka. Povećanje doze uzrokuje popratne pojave (nekontrolirani pokreti, pad krvnog pritiska, halucinacije, on-off efekt- kada nastupa naglo pogoršanje te poboljšanje simptoma itd.). 
Osnovni način liječenja je u tome da se pokuša što dulje zadržati sposobnost bolesnika da obavlja svakodnevne poslove uz što manje doze lijeka. 
Uz spomenuti nadomjestak dopamina, postoje još mnogi lijekovi koji se koriste sami ili u kombinaciji s levo i karbidopom. Koji će se lijek primijeniti ovisi o dobi bolesnika, stadiju i obliku bolesti te o postojanju ostalih bolesti. 
U težim slučajevima mogu se učiniti i neurokirurški zahvati koji trebaju isključiti one dijelove mozga odgovorne za pojedine simptome bolesti (npr. tremor ) ili su odgovorni za stimulaciju određenih središta u mozgu. 
Osim terapije lijekovima važno je da se bolesnik s Parkinsonovom bolešću kreće i vježba kako bi što dulje zadržao opću tjelesnu kondiciju, mišićnu snagu te pokretljivost. 

Rate this post