Cervarix™ – kandidat cjepivo GSK-a protiv karcinoma vrata maternice, dokazano pruža kontinuiranu djelotvornost tijekom razdoblja do 4.5 godine i širu zaštitu od oblika HPV-a koji uzrokuju karcinom.

Nova popratna studija pokazala je kako Cervarix™ – kandidat cjepivo GlaxoSmithKlinea (GSK) za prevenciju karcinoma vrata maternice, dokazano pruža 100 postotnu učinkovitost tijekom razdoblja od 4.5 godine u borbi protiv pretkanceroznih lezija (promjena) povezanih s humanim papiloma virusom (HPV) tipa 16 i 18, a koja dva tipa HPV-a najčešće uzrokuju karcinom. HPV tipa 16 i 18 odgovoran je za više od 70 posto slučajeva karcinoma vrata maternice u cijelome svijetu. 

Kandidat cjepivo GSK-a namijenjeno prevenciji karcinoma vrata maternice stvoreno je s vlastitim inovativnim adjuvantnim sustavom AS04, koji će ženama omogućiti stjecanje snažnih i postojanih razina protutijela. Studija, objavljena u The Lancet-u, također je utvrdila kako su protutijela na HPV 16 i 18 otkrivena kod više od 98 posto žena kroz 4 hr.wikipedia.org.5 godine, upućujući na kontinuirani imuni odgovor na cjepivo. 

Nadalje, studija je dala dokaze o tome kako je kandidat cjepivo GSK-a pokazalo značajnu zaštitu od infekcije s trećim i četvrtim tipom HPV-a koji najčešće uzrokuju karcinom, te tipovima 45 i 31. Ta se zaštita također proteže na razdoblje od 4.5 godine. GSK provodi daljnje opsežne studije radi utvrđivanja potencijalnog mehanizma i opsega predstavljene šire onkogene zaštite. 

Tipovi HPV-a 16, 18, 45 i 31 zajedno su odgovorni za 80 posto slučajeva karcinoma vrata maternice. Štoviše, studija pruža dodatne dokaze da je cjepivo općenito sigurno i dobro se podnosi. 

Dr. Diane Harper, iz Dartmouth Medical Schoole, SAD, primijetila je kako, “Rezultati te dugoročne popratne analize predstavljaju uzbudljivu prekretnicu za one od nas koji rade na prevenciji karcinoma vrata maternice hr.wikipedia.org. Spomenuti podaci pokazuju kako je navedeno kandidat cjepivo s AS04 adjuvansom dosada dokazalo kontinuiranu zaštitu protiv infekcija HPV-om tipa 16 i 18 te s njima povezanih cervikalnih lezija, a bez ikakvih dokaza o smanjivanju razine zaštite od tih dvaju tipova HPV-a. Cjepivo je ujedno dalo dokaze o zaštiti protiv infekcije drugim tipovima HPV-a koji uzrokuju karcinom, osim tipova 16 i 18. U praksi, ti ključni nalazi mogu značiti kako je kandidat cjepivo GSK-a u mogućnosti pružiti dugotrajnu kontinuiranu zaštitu protiv šireg spektra tipova HPV-a koji najčešće uzrokuju karcinom.” 
Dr. Philippe Monteyne, Čelnik Global Vaccine Development (Razvojnog odjela za cjepiva na svjetskoj razini) GSK Biologicalsa (Odjela bioloških pripravaka) rekao je :““Razvili smo kandidat cjepivo za karcinom vrata maternice kako bismo ženama pružili najbolju moguću zaštitu protiv karcinoma vrata maternice. Oduševljeni smo rezultatima s obzirom na to da oni pokazuju kako je naša odluka da kreiramo ovo cjepivo s inovativnim adjuvansom, a kako bi se osigurala dugotrajna visoka učinkovitost zaštite, bila osnovana hr.wikipedia.org. GSK je posvećen razvoju inovativnih proizvoda koji imaju znatan učinak na prevenciju bolesti opasnih po život, a Cervarix™ je bitan dokaz te predanosti.” 

O STUDIJI

Riječ je o proširenoj popratnoj (EFU) analizi žena koje su sudjelovale u izvornoj studiji učinkovitosti GSK-ova kandidat HPV 16/18 cjepiva. 

Izvorna studija bila je dvostruko-slijepo kontrolirano ispitivanje 1,113 mladih žena, u dobi između 15 i 25 godina, koje su nasumice primile tri doze kandidat cjepiva GSK-a za karcinom vrata maternice, stvorenog s adjuvansnim sustavom AS04 ili tri doze placeba, a prema vremenskome rasporedu uređenome na način da je terapija davana u nultom, prvom i šestom mjesecu istraživanja. 

Proširena popratna studija pratila je krajnje točke studije za 776 žena iz iste skupine žena, tijekom 53 mjeseca. Ispitivanje se provodilo u SAD-u, Kanadi i Brazilu te se ocjenjivala učinkovitost, sigurnost i imunogenost (stimulacija stvaranja imunološke reakcije) HPV-16/18 L1 cjepiva.

Rate this post