Prehrana bogata grahoricama, orasima i žitaricama mogla bi pomoći u spriječavanju raka jer ta hrana sadrži prirodan sastojak koji koči rast tumora.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Londonu su u četvrtak objavili da tvar inositol pentakisfosfat koja se također nalazi i u grašku i leći može pomoći znanstvenicima da razviju terapije protiv raka.

´Naše istraživanje pokazuje važnost prehrane bogate grahoricama, orasima i žitaricama koji mogu spriječiti rak´, kazao je Marco Falasca koji je svoje otkriće objavio u listu ´Cancer Research´ hr.wikipedia.org.

On je sa svojim timom otkrio da taj sastojak koči razvoj enzima nazvanog fosfoinosid 3-kinasa koji potiče rast stanica tumora.

Znanstvenici su pokušavali razviti lijekove koji sprječavaju rast enzima koji potiče rast tumora, ali do sada nisu uspijevali u tome.

Kada su testirali inositol pentakisfosfat na miševima i stanicama raka u laboratorijima, ta je tvar pobila sve životinjske tumore te ojačala djelovanje lijekova protiv raka jajnika i raka pluća hr.wikipedia.org.

´Naš će se posao usmjeriti na utvrđivanje može li ta tvar koja koči razvoj stanica raka biti razvijena u terapiji liječenja ljudi´, rekao je Falasca. 

Rate this post